Het probleem

Waar warme lucht uit de woning wegstroomt stroomt en in contact komt met de koudere buitenschil condenseert vocht.  Dat tast vochtgevoelige materialen als hout aan en creëert een klimaat voor schimmels en mossen. Mosaangroei is het equivalent van energieverlies en treft de bewoner rechtstreeks in zijn portemonnee.


U beseft het misschien niet maar mensen die beroepshalve elke dag met daken te maken hebben zullen altijd hun ogen - waar ze ook zijn - over daken laten glijden. Sommigen noemen dit een vorm van beroepsdeformatie, voor anderen is het slechts de passie voor daken. Er hoeft ergens in de straat maar een dakpan scheef te liggen, de vakman zal het direct opmerken.


De gemiddelde burger is in het geheel niet gefocust op daken, zijn blik gaat niet verder dan de dakgoot. Alles wat zich daarboven afspeelt, onttrekt zich aan zijn waarneming. Daarom zal hij bij de aanblik van deze foto's waarschijnlijk niets ongewoons zien. Jonge moderne woningen zoals er honderdduizenden gebouwd zijn. Maar toch is er met deze daken wel degelijk iets aan de hand, een groot deel van de opgewekte warmte in de woning ontsnapt door de dakconstructie. Als we dat zouden weten, kijken we direct met heel andere ogen naar deze foto's.


Klikt u maar eens op de foto's om deze te vergroten, misschien ziet u nu wél iets ongewoons. Nu ziet u dat de dakpannen bij de nok en zijgevels groen zijn uitgeslagen. Wat u werkelijk ziet zijn mossen die zich hebben vastgezet aan de bovenzijde van de dakpannen. Dat dit precies op deze plekken gebeurt heeft alles te maken met het grootste probleem op schuine daken, namelijk "thermische lekken". Opstijgende warme lucht kan via de gevels en nok tegen de onderzijde van de dakpannen condenseren. Dakpannen nemen een gedeelte van dat vocht op en geven mossen de kans zich vast te zetten. Normaliter vind er voldoende 'ventilatie' plaats tussen dakpannen en dakbeschot. Na een regenbui zie je daken vrij snel weer opdrogen. Dit komt door de natuurlijke ventilatie onder de dakpannen in combinatie met de wind. Als de vochtcondities onder de dakpannen plaatselijk verschilt dan zal ook de vochtophoping in de dakpannen zélf verschillen. Precies dit ziet u dan terug als mosaangroei op de dakpannen en dat is een ernstige zaak.